Vallning

Den som bor på landet och har djur att sköta om upptäcker ganska snart fördelen med att ha en vallhund. Hur härligt är det inte att ta hjälp av en hund som verkligen kan göra tio mans jobb när det är dags att fånga in en förrymd kviga eller en flock tackor på rymmen. Det gäller bara att hitta en bra hund att samarbeta med.

Det finns många olika raser som ursprungligen har vallat och som har en del vallning kvar i generna. Bearded Collie är en sådan och faktiskt kan en schäfer ibland fungera i vallning. De vanligaste raserna är dock Border Collie och Working Kelpie. I de sistnämnda raserna har man i aveln tagit fasta på vallningsegenskaperna och för att få avla på och få valparna registrerade skall hunden ha blivit godkänd i ett vallhundsprov.

Skaffa vallhund

När man funderar över att skaffa sig en oumbärlig medhjälpare på gården måste man noga tänka igenom hur mycket tid man har att avsätta för träning. Visst är det underbart att få hem en liten söt Border Collie-valp för att träna själv, men man måste vara införstådd att man måste lägga ned mycket tid. Bordern har väldigt mycket inbyggt och man ser redan en liten valp ta fram vallningen vid den första kontakten med djur. Grunderna finns där, men man måste träna den för att den skall kunna fungera som en medhjälpare till människan. Det kräver kunskap, tid och tålamod att träna upp en vallhund. Kanske är det ändå bäst att den första vallhunden får bli en som redan tränats av en kunnig vallhundstränare. Det kostar visserligen mer att köpa en färdig hund, men man får möjligheten att träna in sig själv på att ha en vallhund.

Det allra viktigaste man skall tänka på när man köper en vallhund är hur stora möjligheter man har att ge en sådan hund jobb. Om man har tillgång till djur att valla på och den tid man behöver kan man köpa en Border Collie. Om man inte har så mycket tid över och heller inte så mycket kunskap kan det vara bättre att satsa på att köpa en Bearded Collie som inte har lika starkt behov av att få arbete.

 

 

Posted in Mer om hundar | Kommentarer inaktiverade för Vallning