Myter om katter

Det finns en hel hög med myter om katter som ger oss helt fel bild av dessa fantastiska djur. Vi tänkte korrigera några av dem värsta. 

Katter klarar sig i det vilda

Det är fortfarande ett skrämmande högt antal personer som överger sina katter. Vissa har dem som sommarkatter och andra väljer att släppa ut dem i ”det fria” när de inte längre vill eller kan ta hand om dem.

Den här myten är väldigt seglivad och falsk! Katter som finns i dag, både raskatter och vanliga bondkatter, härstammar från kattraser från varmare klimat som södra Europa och Asien. De har inte ens chans att överleva en svensk vinter utan ett hem att värma sig i. Och även om de har bra jaktinstinkter är det inte en garanti att de lyckas fånga tillräckligt med mat för att överleva.

Katter avskyr vatten

Vill man avvänja ett beteende hos en katt så använder man vattenflaskan. Och många kattägare har hört skräcken i kattens jamande när den måste badas.

Katter föds inte med hat för vatten, de har bara inte varit runt vatten tillräckligt och när de blir äldre gillar de inte känslan av att bli blöt. Om man badar en kattunge och gör det till en vana så kommer katten inte har något emot att bli blöt. Det finns också katter som lär sig gilla vatten senare och gärna tar en dusch på morgonen med husse eller matte.

Katter ska inte gå i koppel

Det här är också en vanesak för katten. Det går alldeles utmärkt att ha en katt i koppel eller sele, så länge den har bra längd och är bekväm. Se till att köpa ett från en välrenommerad butik så du får bra kvalité.

Lär kattungen att vänja sig vid kopplet så kommer det inte att vara några problem att fortsätta med det resten av livet. Det kan var lite svårare med okastrerade hanar eftersom de vill skydda sina revir och hitta honor, så se till att kastrera hanen när han är könsmogen. Man måste också vara medveten om att en katt inte kommer att gå fint eller gå dit du vill. Den måste få gå och undersöka saker som den vill, du är bara där för att ha uppsikt över katten.

Posted in Husdjur, Katter, Träning | Kommentarer inaktiverade för Myter om katter