Klickerträning – vad är det?

Klickerträning är en pedagogisk metod för att träna bland annat delfiner och hundar, känd sedan 30-talet. Även hästar, råttor, katter och fåglar kan tränas med denna metod. Till och med CIA har använt sig av klickertränade djur till olika uppdrag.

Sedan 90-talets början har träning med klicker vuxit i popularitet, skriver agria.se. Det handlar helt enkelt om att förstärka rätt beteende med ett klick istället för att använda röst eller lockbeten.

Börja klickerträna din hund

Om du vill börja klickerträna din hund behöver du först och främst en klicker. Sedan måste du lyckas lära hunden att ett ”klick” innebär en belöning. Hunden ska förstå att varje ”klick” är en bekräftelse på att den har gjort rätt. Om du använder rösten kan du aldrig vara lika snabb och precis i dina bekräftelser och de signaler du sänder till hunden.

Är du en bra tränare blir det ett roligt arbete för din hund och du kan snabbt se resultaten. Du kan träna in lydnadskommandon lika väl som att träna bort oönskade beteenden. Det gäller att arbeta positivt – du förstärker din hunds goda beteende genom att belöna, i stället för att korrigera och skälla vilket hunden kan uppleva obehagligt. Efter att ha förstått vad träningen går ut på kommer din hund att ta egna initiativ och aktivt ta del i träningen. Klickerträningens positiva verkan är väldokumenterad och du kan hitta både litteratur och kurser i ämnet. Det blir ett lyft för både dig och din hund och ni kan få ett bättre och roligare förhållande till varandra.

Posted in Husdjur, Träning | Kommentarer inaktiverade för Klickerträning – vad är det?