Hundar i stallet

1670390-an-old-dog-who-sits-in-the-stables-waiting-for-his-mistress

Det är inte ovanligt att hästägare också är hundägare, men det finns en hel del man bör tänka på om man har båda eller kanske besöker ett stall med sin hund.

I många stall runtom landet kan man komma att mötas av hundar, vissa kanske går i koppel men det finns även många som går löst. Detta kan dock innebära både mindre och större problem.

För det första så kan det helt enkelt vara en säkerhetsrisk för både hunden och hästen. Om en skärrad eller nervös häst möter en hund är det möjligt att den skenar, detta kan skada hästen, hunden och även personer som står i närheten.

Det absolut säkraste är att införa tvång om koppel för alla hundar som besöker stall. Men även som hundar vistas på stall iförd koppel kommer de fortfarande behöva vara lydiga i alla situationer. Utbildningschefen på Svenska Brukshundsklubben, Anne-Marie Folkesson anser till exempel att om inte hunden är så pass lydig att den lägger sig ned vid sin ägare medan den håller på med hästen så borde hunden absolut gå i koppel.

Man bör även lära hunden hur den bäst borde uppföra sig i stallet, man vill i stort sett att hunden inte ska visa någon direkt uppmärksamhet till hästarna, bästa sättet att uppnå detta är att hunden får vänja sig vid att vara i stallet när det inte finns några hästar där, sedan successivt närma sig hästar. Om den börjar bli upprymd av att se hästarna är det bäst att distrahera den med en leksak eller en bit godis.

Inte heller bör man ge hunden tillgång till hästens foder, hästsajter som Grovfoderbörsen rekommenderar att man lagrar foder med största möjliga hygieniska kvalitet, detta kan vara ett problem om man har hundar som tar sig runt och kommer inpå det. Detta är igen något man kan undvika genom att låta hunden gå i koppel istället för att vara lös.

Vikten att hunden lyssnar på en och lyder är om något ännu viktigare om man planerar att rida häst medan hunden följer, eftersom detta egentligen inte bör göras med koppel måste man ha fullständigt uppsyn över hunden och kunna garantera att den inte springer iväg. Detta är naturligtvis speciellt viktigt mellan 1 mars och 20 augusti enligt reglering av jaktförordningen.

Posted in Häst, Mer om hundar | Kommentarer inaktiverade för Hundar i stallet