Att köpa katt då man har hund

Vi har alla sett de klassiska tecknade filmerna där en hund aldrig kan låta bli att jaga en katt, men är det så på riktigt? Är det omöjligt att som hundägare skaffa sig en katt eller för den delen tvärt om?

två katter

Svaret på dessa frågor måste bli ett väldigt starkt nej, hundar och katter kan utan tvekan leva tillsammans. Men det betyder inte att det är helt utan problem.

Det är nämligen ett faktum att hundar och katters signalspråk är helt olika varandra. När en katt ser en hund som viftar på svansen och vrider på huvudet så tror den att hunden är arg, för det är precis vad en katt skulle göra om den var arg. Även hundens morrning blir fel då en katt spinner då den trivs. Med alla dessa totalt motsatta tecken i kroppsspråket är det inte konstigt att det blir problem.

För att katt och hund skall fungera bra ihop så krävs det alltså att någon av dem lär sig den andras språk. Detta fungerar i ca 65% av fallen. 25% verkar inte riktigt förstå varandra men klarar ändå av att leva tillsammans trots dessa små problem. Slutligen så fungerar det inte alls hos ungefär 10% av alla hund och kattfamiljer. I dessa fallen så är det konstant aggressivitet och ibland riktigt bråk. Detta skapar förhållanden där varken katten eller hunden kan leva bra liv.

Introduktionen

Om du väl har köpt det nya djuret så är det viktigt med en bra introduktion. För det första så bör du se till att den nya katten har allt som den behöver. Gå in på Swecat.com och säkerställ att du har allt från klösträd till leksaker. Där kan du även köpa vissa saker till din hund så att den inte känner sig övergiven. När du har fått hem allt så inreder du två olika rum som gärna får vara sammankopplade. Sätt sedan en barngrind i öppningen mellan rummen så att de kan se och hälsa på varandra och samtidigt känna sig säkra. Ta sedan och introducera dem för varandra mer och mer. Först i form av lukt och till slut i form av ett möte

Det är i början rekommenderat att katten har en rum att gå till där hunden inte får vara, på så sätt kan det alltid känna sig säker där och kommer förhoppningsvis inte störas av att hundens doft finns överallt. Man måste vara beredd på att det kommer att ta tid innan djuren har lärt sig lita på varandra så man måste ha tålamod. Det kommer att vara upp till dem vilken relation de slutligen har med varandra och det kan ta allt mellan en vecka och ett par månader för en vuxen hund att acceptera en ny familjemedlem. Det bästa resultatet får man om det är en valp och en kattunge som möter varandra, de kan komma att acceptera varandra på så kort tid som en timme. Det viktiga är att inte försöka påskynda processen, har man otur kan detta ge bakslag och dra ut allt ännu längre.

Posted in Husdjur | Kommentarer inaktiverade för Att köpa katt då man har hund