Agility

Att ge sina hund mental träning är lika viktig som fysisk. Lydnad är också en viktig del för att stärka bandet mellan husse och hund samt att visa vilken plats i flocken hunden har. I agility får hunden allt detta i ett enda paket. Och husse och matte kommer också att ha roligt. 

Agility kom till Sverige från England och handlar om att följer hunden genom en hoppbana där den ska utföra hopp, spring genom tunnlar med mera. Genom hela detta springer husse eller matte vid sidan av.

Många gör detta på bakgården för att träna med det går också att delta i tävlingar över hela Sverige. Hunden döms och får poäng utefter hur snabb den här, hur villig den är att tackla alla hinder samt hur roligt den ser ut att ha. En hund ska göra denna sport med nöje och tycka det är roligt. Hunden måste ta alla hinder i rätt ordning och den med minst fel och snabbast tid vinner.

Hundar som kräver mycket mental stimulans för att må bra såsom spets-, jakt- och vallhundar passar utmärkt men egentligen kan vilken hund som helst ställa upp. Tävlingarna är indelade i olika kategorier beroende på hundens viktklass och det finns även agilitytävlingar som endast kallas hoppklass. De är enklare och innehåller inga balansbommar eller gungbrädor.

När man ska träna brukar det vara enklast att lära hunden hur den ska ta sig över eller genom hindret. Det är svårare att hålla kvar kontakten med hunden samt att lära den att tolka dina signaler så att den går vidare till rätt hinder efter det föregående.

Hunden måste vara minst 18 månader gammal för att kunna tävla, någon övre ålder finns inte. Även blandraser får vara med.

Posted in Träning | Kommentarer inaktiverade för Agility